maanantai 12. syyskuuta 2011

Hannu Hautala Luontokuvakeskuksen uudet näyttelyt

Tervetuloa tutustumaan uusiin näyttelyihin 9.9.2011-8.1.2012
Hannu Hautala luontokuvakeskuksen näyttelyt ovat vaihtuneet. Vierailevana näyttelynä Kuukkelisalissa on norjalaisen Arvid Sveenin Tinden, joka rakentuu 109 pienestä kronologisesti järjestetystä potretista ja videosta aiheena saamelaisille pyhä Tinden-vuori.

Näyttelyssä on esillä uusi sarja Hannu Hautalan klassikkotöitä sekä uutena teemanäyttelynä Kuusamon orkideat, joka esittelee alueen kauniita kämmekkäkasveja. Kuusamo tunnetaan kämmeköiden Eldoradona, mikä johtuu alueen kalkkipitoisen maaperän tarjoamasta suotuisesta kasvuympäristöstä. Keinutuolin kuvasarjassa nähdään toukokuussa 70-vuotta täyttäneen Hautalan tuoreita lintukuvia – siis kuvia aiheesta, joka on ollut taiteilijalle mieluisin läpi koko uran.

Tinden - potretteja
Tinden – valokuvateos kertoo ajan kulusta Tromssan kupeessa nousevan Tinden-tunturin kautta. Tinden on ikivanha Norjan saamelaisten pyhä paikka, se on seissyt kaupungin vieressä vuosituhansia ennen kuin asutus nousi vuonon rannoille ja saarille. Aika kuluu, kaupunki kasvaa ja sen vauhti kiihtyy, ihmiset elävät omassa kiireisessä rytmissään, liikenne vilkastuu ja kaupungin äänet hautaavat alleen tunturin pyhän hiljaisuuden. Tinden pysyy paikallaan, vuodenaikojen kulku heijastuu sen rinteiltä, mutta se seisoo paikallaan yhtä vakaana ja vankkumattomana kuin aina.

Tinden – potretit on kuvattu samasta kohtaa Tromssan kaupunkia eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Kuviin on liitetty lyhyitä sitaatteja kuvauspäivän uutisista ja muista maailman ihmisiä koskettavista tapahtumista. Ihmisen aika kuluu, Tindenin aika seisoo paikallaan.

Arvid Sveen (synt.1944) on norjalainen arkkitehti, graafikko ja valokuvataiteilija. Sveenin tunnetuimpia valokuvaproduktioita Tinden – projektin lisäksi ovat Mytisk Landskap –kirja ja näyttely saamelaisten pyhistä paikoista Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, sekä Horisonter – valokuvaprojekti. Arvid Sveenillä on ollut useita yksityisnäyttelyitä Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Färsaarilla. Hän on julkaissut teokset Helleristninger, Jiepmaluokta, Alta (1996), Vakre Varanger (2000), Mytisk Landskap (2003) ja Tinden -portretter/portraits (2006).

HANNU HAUTALA LUONTOKUVAKESKUS
Karhuntassu, Torangintaival 2, Kuusamo, www.hannuhautala.fi
Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 10-14 ja su klo 12-16.

Lisätietoja:
Kari Kantola, Hannu Hautala säätiön asiamies
puh. 040-5233158, kari.kantola@kuusamo.fi

Arvid Sveen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti