torstai 1. syyskuuta 2011

Ruskan väriloistoa ja happiterapiaa Ruka-Kuusamossa

Mikä on ruska?
Ruska tarkoittaa lehtensä varistavien kasvien syksyistä väriloistoa. Valon vähenemisen ja lämpötilan alenemisen ansiosta yhteyttäminen päättyy, jolloin lehtivihreä alkaa hajota ja lehden sisältämät muut väriaineet pääsevät näkyviin.

Ruska ilmenee sekä lehtipuissa (puuruska) että varvuissa ja ruohovartisissa kasveissa (maaruska). Maaruskan värikkäimpiä kasveja ovat vaivaiskoivu, mustikka, juolukka ja riekonmarja. Maaruska tulee pohjoiseen Suomeen usein hiukan aikaisemmin kuin puiden ruska.

Milloin ruska tulee?
Ruska tulee eri alueille ja lajeille hieman eri aikoihin. Pohjoisilla seuduilla kasvavien kasvien geneettisen vaihtelun vähäisyyden takia Lapin ruska tulee kaikille alueen puille lähes samaan aikaan, kun taas etenkin Keski-Euroopassa saman alueen puiden kesken voi ruskassa olla eroa jopa puolitoista kuukautta. Kuiva kasvupaikka aikaistaa yleensä ruskaa. Kylmät säät eivät sinällään vaikuta ruskaan, mutta kellastuvien lehtien altistuminen yöpakkasille saa ne irtoamaan helposti. Valtaosa eri alueiden puista on kuitenkin ruskassa juuri tiettyyn aikaan.

Ruskahuippu saavuttaa Kuusamon yleensä syyskuun 15.–20. päivän välillä. Tällöin alueella hehkuvat parhaat ruskan värit, mutta loisto jatkuu täälläkin vielä kymmenisen päivää, kunnes kaikki lehdet ovat yleensä lokakuun alussa tippuneet puista. (Lähde: Wikipedia)

Miten ruskasta voi parhaiten nauttia Ruka-Kuusamon alueella?
Useimmat ruskaretkeilijät käyvät ihailemassa ruskaa ja maisemia Oulangan kansallispuistossa Kiutakönkään, Pienen Karhunkierroksen tai Oulangan kanjonin alueella. Ruska näkyy komeasti myös Rukan ja Valtavaaran huipulta. Vaikka vedet viilenevät syyskuussa, kanoottiretki Oulagalla (Kiutakönkäältä Nurminiemeen 2-3 h tai Jäkälämutkaan 7-8 h) tai koskenlasku Kitkajoella ovat mukavia vaihtoehtoja patikkaretkelle. Ruka-Kuusamon viikko-ohjelma on voimassa syyskuun loppuun, ja siitä löytyy paljon opastettuja retkiä.

Myös Riisitunturin kansallispuiston reitit Riisin Rietas ja Riisin Rääpäsy ovat erinomaisia ruskaretken kohteita, sillä Riisitunturilla voi kokea harvinaisen ruskaelämyksen rinnesuon väriloiston keskellä.

Ruskan aikaan metsä tarjoaa myös antejaan, sillä puolukka kypsyy Kuusamossa parahultaisesti syyskuun puoliväliin mennessä.

Ajankohtaisia artikkeleja ruskaan liittyen:
Kaleva 31.8.2011: Kirkkain hehku jää väliin
Koillissanomat 28.8.2011: Ruska on Koillismaan neljäs sesonki

Lisätietoja yllä olevista linkeistä ja www.ruka.fi.
Lisää ruskakuvia >>
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti