lauantai 28. tammikuuta 2012

Revontulien tanssia

Auringon aktiivisuuden myötä olemme saaneet nauttia viime aikoina aivan upeista revontulista myös Rukan ja Kuusamon alueella. Näillä vinkeillä bongaat taivaan tulet todennäköisimmin:
  • Revontulia esiintyy eniten klo 22-02 välisenä aikana. 
  • Revontulet näkyvät parhaiten kirkkaalla yötaivaalla. 
  • Ympäristön valaistus vaikeuttaa revontulien havaitsemista, joten pyri hakeutumaan sellaiseen paikkaan, jossa ei ole katuvaloja tai muuta valaistusta. 
Jos Rukan rinnevalot ovat päällä yöllä, kannattaa ajella Rukalta hieman kauemmas, vaikkapa Juumaan Pienen Karhunkierrosken varrelle Myllykosken taukopaikalle tulistelemaan ja ihailemaan revontulia! Toinen hyvä paikka revontulten havaitsemiseen on Riisitunturi; jossa revontulia pääsee katselemaan hieman korkeammalta paikalta. Riisitunturin laelta on myös hienot näkymät Rukan ja Kitkajärvien suuntaan. Taukomajassa voi lämmitellä tarvittaessa, ja Riisin Rääpäsy-reittiä pitkin autolle on vain muutaman kilometrin kävelymatka.

Alla olevien videoiden avulla pääset tunnelmaan, vaikka et juuri nyt pääsisikään paikan päälle!
24.1.2012 Auroras. from Pekka Kokko on Vimeo.
Whole night video from Finnish sky. Captured by Minolta Dimage Z1, each photo ISO200, f 2.8, 15s. First clue of auroras in video time 00.30 and 01.05 they seems to vanish. 01.52 comes a total boom! Sky full of bright auroras! 02.40 clouds covers the sky, but in 03.00 sky is clear again. And in the end there is morning 25.1. You can see aeroplanes, satellites and shooting stars flying in the video. Totally allmost 3000 photos in timelapse.

Lisätietoja:
Wikipedia - Revontulet
Ursa - Revontulihavainnoitsijoiden kotisivu
Ilmatieteen laitos - Auroras Now!
Tähdet ja avaruus - Revontulet Keski- ja Pohjois-Suomessa 25.1.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti