perjantai 17. helmikuuta 2012

Oulangan kansallispuiston aktiviteetit talvella

Nyt talvisen luonnon ihmeitä ihastelemaan Oulangalle tai Riisitunturille: Kiutakönkään putoukselle on kävelymatkaa luontokeskuksesta  vain 1 km. Pidemmille reiteille Hiidenlammen kulttuuripolulle (5 km) ja Rytisuon luontopolulle (7,5 km) kannattaa pistää jo lumikengät jalkaan. Oulangan erämaareittiä Kiutakönkäältä Juumaan  (26 km) voi hiihtää tai lumikenkäillä. Reittiä on avattu ja sitä ylläpidetään kerran viikossa moottorikelkalla ja lanalla (ei ole latu-uraa). Siltä on yhdyslatu Käylään ja Rukalle menevään latu-uraan. Riisitunturin kansallispuiston vaaramaisemissa on hyvät lumikenkäilymahdollisuudet. Päiväreittikohteiksi soveltuvat hyvin Riisin Rietas (10,7 km)  ja Riisin Rääpäisy (4,3 km). Tolva-Riisitunturi (7,5 km) maastohiihtolatu on myös avattu.
Lisätietoa reiteistä www.luontoon.fi/oulanka, www.luontoon.fi/riisitunturi
 
Oulangalla riehaillaan jälleen talvisten lumitouhujen merkeissä laskiaistiistaina 21. ja 28.2. klo 11 – 15. Leppoisissa tunnelmissa nautitaan mm. lumirakentamisesta, lumikenkäilystä, luonnon tunnistus-tehtävistä, leikkimielisistä kilpailusta, koiravaljakkoajelusta (mak-sullinen) sekä tutustutaan poronelämään. Touhujen lomassa voi lämmitellä kodassa nauttien lämpimästä mehusta ja piparista. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Suosituin päiväretkeilyreitin, Pienen Karhukierroksen kestävöinti jatkuu helmi-maaliskuussa, jolloin reitille levitetään kalliomurske. Rakennustyön aikaisia moottorikelkkauria ei saa kulkea, koska siitä voi aiheutua vaaratilanteita sekä eksymisvaara.  Retkeilijöiden tulee käyttää merkittyjä, virallisia reittejä alueella kulkiessaan. 

Hautajärven luontotalo on aukaissut ovensa talven hiljaiselon jälkeen palvellen ma – pe klo 9 – 16. Oulangan luontokeskus on avoinna ma – su klo 10 – 16.

Kansallispuiston luontokeskuksista Oulangalta ja Hautajärveltä saat viime hetken retkivinkit, kartat ja esitteet, teematuotteet sekä matkamuistot. Molemmissa kahvilapalvelut luontokeskuksen aukioloaikojen mukaisesti:
Oulangalla, Safari Cafe Susi: päivän keitto, safari-infoa ja myyntiä, retkeilyvälineiden vuokraus (lumikengät ja sauvat). Puh. 040-913 6652.
Hautajärvellä, Kodin Kädet: kahvilatuotteet, matkamuistot, retkieväät,  retkikeittimien polttoaineet ja ruokailut tilauksesta. Puh. 040-569 3974.

Kansallispuistoissa kertyneet retkimuistot ja vinkit sekä valokuvat voi nyt jakaa Metsähallituksen luontopalvelujen uudessa verkkopalvelussa
yhteiso.luontoon.fi

Myllykoski, Pieni Karhunkierros
Aallokkokoski, Pieni Karhunkierros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti