torstai 30. toukokuuta 2013

Naiset melovat Oulankajoella 11. kerran

Tänä vuonna korostetaan puhtaan, koskemattoman luonnon arvoa rajat ylittävästi.  Oulanka - Paanajärvi PAN PARKS puistoparin halki kulkeva Oulankajoki on hieno esimerkki siitä, ettei luonto tunne valtionrajoja. "Unelmoimme siitä, että tulevaisuudessa meillä olisi viisumivapaa vihreä vyöhyke, jossa siirtyminen suoraan puistosta puistoon olisi mahdollista.” toivoo Paanajärven kansallispuiston johtaja Aleksander Bizhon. Kansallispuistojen yhteisessä visiossa tavoitteeksi on kirjattu myös, että Oulanka - Paanajärvi on Euroopan vetovoimaisin erämainen luontokohde. Yksi askel sitä kohti on otettu, kun puistot saivat yhteisen PAN Parks -sertifikaatin 2012. Olemme jo vuosia haaveilleet siirtyvämme puistosta toiseen meloen tai patikoiden, se olisi todellista rajat ylittävää matkailua!  Ehkä tämä tunnustus omalta osaltaan tuo tuota haavetta lähemmäksi, ja voimme ylittä rajan joku päivä Naisten melonta tapahtumassa, sanoo Anne Murto Rukapalvelu Oy:stä. 

Ainutlaatuinen Oulankajoki hurmaa lauantaina 24. elokuuta 2013, kun noin sata naista meloo joella 26 kilometrin matkan Kiutakönkäältä Venäjän rajalle Huotinniemeen.  Rukapalvelun järjestämä Naisten Melonta -tapahtuma järjestetään nyt jo 11. kerran. Näyttämönä tapahtumalle on monimuotoisuudestaan tunnettu Oulangan kansallispuisto. Kymmenen vuoden aikana tapahtuma on houkutellut joelle yli 600 eri-ikäistä naista eri puolilta maata ja maailmaa.

Oulankajoen ainutlaatuisuutta korostaa myös tutkija Anne Jäkäläniemi. Hän on mukana Harvardin yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitetään joen toiminnan vaikutusta kasvien selviämiseen. Mallikasveina toimivat tataarikohokki ja kalvaskallioinen, jota ei kasva missään muualla maailmassa. 
-    Oulankajokilaakso on kansainvälisesti yksi harvoja tutkimusalueita, joka on vielä luonnontilainen. Suurin osa maailman joista, joissa hiekkarantoja on luontaisesti muodostunut, on ihmisen toimesta muutettu toisenlaisiksi ympäristöiksi, sanoo Jäkäläniemi.

Melontapäivä tarjoaa naisille luonnosta kumpuavaa hyvinvointia: upeita maisemia, puhdasta vettä, mukavaa yhdessäoloa ja hiljaisuudesta nauttimista.  Illanvietossa rajavyöhykkeen kupeessa esiintyvät melontaan osallistuvat Merja Larivaara ja Kuju Hyttinen.

Lisätietoja: Anne Murto, puh. 040 7700 259 tai anne.murto@rukapalvelu.fi

Naisten Melonta Oulankajoella

Taukopaikalla Oulankajoella
Oulankajoen mutkia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti