perjantai 29. tammikuuta 2016

Ruka-Kuusamo on pohjoisen hyvinvointimatkailun kärkikohde

Ruka-Kuusamo -matkailualueen yrittäjien työ hyvinvointimatkailun hyväksi on huomattu myös maailmalla. Visit Finlandin uuteen FinRelax-kasvuohjelmaan valituista 25 tuotteesta seitsemän on Lapista ja niistä kolme Kuusamosta. Tähtituotteet julkistettiin Helsingin Matkamessuilla 22. tammikuuta: Kuusamosta tähtiluokituksen saivat SaunaTour Kuusamo Lapland, Kuusamon Kansanparannuspäivät ja Chalet Ruka Peak, joka tarjoaa luonnollista ylellisyyttä tunturin laella. Finrelaxin-ohjelman tuotekilpailuun osallistui yli sata suomalaisyritystä.


Sauna from Finlandin sertifioimissa erämaasaunoissa palvelevan SaunaTourin yhtenä emäntänä toimiva Rukan Salongin Marjo Määttä iloitsee siitä, että pitkäjänteinen työ kantaa nyt hedelmää. Kuusamossa hyvinvointimatkailua on kehitetty määrätietoisesti jo vuosikymmenien ajan.
– Luonnosta kumpuavan hyvinvoinnin alle pystytään laittamaan paljon asiaa. Esimerkiksi SaunaTour on tuote, joka erottaa meidät muista ja herättää mielenkiintoa erityisesti kansainvälisten asiakkaiden keskuudessa. Olemme onnistuneet valitsemaan oikeat tuotteet ja tuotteistamaan ne. Kuusamossa on kouluttauduttu hyvinvointimatkailuun jo 1990-luvun puolivälistä, Määttä muistuttaa.
Hän iloitsee erityisesti siitä, että Kuusamosta hyvinvointimatkailun tähtituotteeksi valittiin kolme hyvin erilaista tuotetta.
– Luonto on meidän viitekehyksemme, mutta onnistumiset tehdään yhteistyöllä. Kuusamossa on ymmärretty se, että kukaan meistä ei pärjää yksin.

Hyvinvoinnista haetaan uutta kasvua matkailulle nyt myös valtakunnallisesti.

– Maailmanlaajuisesti hyvinvointimatkailu on eniten kasvava matkailun muoto, joka kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhdilla, sanoo Visit Finlandin FinRelax -hankkeen ohjelmapäällikkö Kiti Häkkinen.
Finrelax-kasvuhanke on uusi tapa tuotteistaa ulkomaisille matkailijoille suomalaisille itsestään selviä asioita, kuten puhdasta koskematonta luontoa ja siellä liikkumista, pohjoisen ruokaa, marjojen keräilyä, saunaperinnettä ja erilaisia hoitoja.
– Suomella on hyvät edellytykset nousta hyvinvointimatkailun pohjoiseksi kärkimaaksi, kun keskitymme omiin vahvuuksiimme, jotka erottavat meidät muista maista. Nyt valitut 25 kärkiyritystä edustavat kokonaisvaltaisesti suomalaista hyvinvointimatkailua ja sen eri puolia, kertoo Häkkinen.
Häkkisen luotsaaman hankkeen tavoitteena on luoda kokonaan uudenlaista hyvinvointimatkailua törmäyttämällä yhteen kansainvälisille markkinoille valmiita majoitus- ja matkailupalveluita, elämyspalveluita, suomalaisia ruokatuottajia, uutta teknologiaa ja tuoteinnovaatioita.
– Ohjelma luo puitteet ja verkoston eri elinkeinojen raja-aitojen ylittämiseksi, hän sanoo.
Saunan, kansanparannuksen ja luonnollisen ylellisyyden lisäksi muun muassa villiyrttejä, koskematonta luontoa ja hiljaisuutta ulkomaisille matkailijoille tuotteistaneet yritykset suuntaavat yhteisen brändin alla Saksan, Japanin ja Venäjän markkinoille. FinRelaxin nimeämät tähtituotteet lanseerataan ulkomaisille matkailijoille Berliinin ITB-messuilla maaliskuussa.  Sen lisäksi tuotteet nostetaan Visit Finlandin markkinointimateriaaliin. 


Luonnollista ylellisyyttä tunturin laella jo kymmenen vuoden ajan tarjonneen Chalet Ruka Peakin isäntä Hannu Kuusiniemi pitää yrityksenä saamaa tähtisuositusta suurena kunnianosoituksena.
– Tästä on hyvä lähteä rakentamaan tuotetta eteenpäin, hän hymyilee.
Chalet Ruka Peakin hyvinvointituote yhdistää laadukkaan majoituksen, tunturin komeimmat maisemat, puhtaan luonnon, luksustason palvelun, Kuusamon villin ruoan, luolasavusaunan ja hemmotteluhoidot.
– Asiat onnistuvat, kun ne tehdään suurella sydämellä ja olemisen sietämätön keveys -filosofialla.  
Kuusiniemen mukaan Kuusamon vahva panos hyvinvointimatkailun kärkikohteena kertoo paitsi alueen ainutlaatuisesta luonnosta, myös yrittäjien innovatiivisuudesta. Kuusamossa on totuttu tekemään ja tuotteistamaan asioita hieman toisin. FinRelax-hankkeeseen Kuusamosta valitut tuotteet ovat uniikkeja, niitä ei muualla ole.
– Ympäristö on kuitenkin hyvinvointimatkailussa ensisijainen asia. Meidän kaikkien pitäisi ymmärtää se, että Kuusamo on maailman turvallisin ja puhtain paikka.  


Kolmantena kohteena tähtisuosituksen sai Kuusamon Kansanparannuspäivät. Rukapalvelu Oy:n ja Suomen Kansanparantajaseuran yhteinen tapahtuma järjestetään tänä vuonna 11.–17. heinäkuuta.
– Kansanparannuspäivät mahdollistaa kohtaamisia, joissa tapahtuu uuden oppimista ja vanhan säilyttämistä. Olemme pyrkineet luomaan tapahtuman, jossa vuorovaikutus on osa elämystä, kertoo tapahtumaa emännöivä Anne Murto.
Nyt jo viidettä kertaa järjestettävät kansanparannuspäivät ovat kasvaneet viikon mittaiseksi, kansainväliseksi vuoropuheluksi, jonka keskiössä ovat luonto ja ihmiset. Tapahtuman ovat ottaneet omakseen jo italialaiset ja myös Vienan Karjalasta on tulossa vieraita.
– Suomi on maailman paras luonnollisen hyvinvoinnin lähde. Kuusamossa hyvinvointi kasvaa puhtaasta luonnosta, aidoista ja alkuperäisistä tuotteista, luonnosta ja luontoyhteydestä sekä ikiaikaisesta perinteestämme, Murto sanoo.
Kansanparannuspäivien tavoitteena on myös suomalaisen kulttuurin ja perinteiden näkyväksi tekeminen ja siten myös ovien avaaminen syvempään luontokokemukseen. Suomalaisuus symboloi arvomaailmaa, jota halutaan viestittää; luotettavuutta, juurevuutta, autenttisuutta.
– Tuotamme tapahtumaa, jossa kokonaisvaltainen ihmisen hoitaminen tulee näkyväksi ja eläväksi. Seminaari tarjoaa tietoa laajasti ja kansanparantajat osaavien käsiensä kautta luotettavaa apua, Kuusamon puolestaan ympäristön, joka vaalii hiljaisuutta ja ottaa huomioon herkän ekosysteemimme sekä paikallisen kulttuurin.

Kuusamon kansanparannuspäivien yhteydessä 14.7.2016 Kuusamotalolla järjestetään Visit Finlandin toinen valtakunnallinen Finrelax AKATEMIA. Suomalaisille matkailuyrittäjille suunnattuun hyvinvointituotteiden tuotekehityskoulutukseen odotetaan jopa 200 vierasta.
– Suomalaiset hoidot ovat FinRelax -hankkeen neljäs tukijalka puhtaan luonnon ja siitä ammennettavan hyvinvoinnin, saunan ja villiruoan rinnalla, kertoo Kiti Häkkinen. 
Ruka Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindforsin mukaan hyvinvointimatkailun kehittäminen Kuusamossa on yksi ja erittäin tervetullut askel eteenpäin koko matkailukentän kehittämisessä.
– Ruka-Kuusamon alue on ollut jo 1850-luvulta lähtien luontomatkailun kohde. Luonnosta kumpuava hyvinvointi on meillä ulkoilua, hyvinvointipalveluja ja vaikka aitoa, kuusamolaista villiruokaa, hän sanoo.

Lue lisää: www.ruka.fi/hyvinvointi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti